29 Şubat 2012 Çarşamba

Cevizli Tahinli Kurabiye

tahinli cevilzi kurabiye



Çocuklara cevizli tahinli kış günlerinde bol enerji verecek bir tarif.


Malzemesi:





1 yumurta sarısı içine - akı dışına
250 gr tereyağı oda sıcaklığında
1 su bardağı tahin
1 paket vanilya
1 su bardağı toz şeker
Üzerine iri çekilmiş ceviz-badem-fındık ( ben içine koymuştum ama biraz dağıldı siz üzerine koyun)
3 su bardağı un ( cıvık olursa  biraz daha ekleyin)


Yapılışı:


Tüm malzeme yoğurulup şekillendirilir, yumurta akına batırılıp cevize bulanır. Yağlı kağıt serilmiş fırında 180c de pişirilir.  Pembeleşmeye yakın çıkarılır..

Afiyet olsun..

Sevgili Kurabiye gezegeni Özlem'imin tarifidir kendisi.

28 Şubat 2012 Salı

Pazılı Peynirli Pogaca ve Benim 1 Günüm:)




Güne 2 yaşındaki Ayşe'nin tokadıyla başlanır:) Eşref saatine denk gelirse öperek de uyandırabilir. Kahvaltı hazırlanır. Çocukların herbirine ayrı menü hazırlanır. Kahvaltının yarısından çoğu yerden toplanır. Çocuklar pijamaları ile direk küvete basılır. Koridordaki oyuncak kaldırılır oyuncak sepetine atılır. Ev süpürülür, vıcık vıcık olmuş aynalar ve tv silinir, Ocağa kahve konur, facebook başlıklarına bakılır, birkaç kişiye sataşılır:) Ne yemek yapılacağına karar verilir. Koridordaki oyuncak kaldırılır oyuncak sepetine atılır. Birbiriyle saçsaça başbaşa girişmiş çocuklar ayrılır ara bulunur, ara öğünler yedirilir. Yerden bisküvi kırıntıları süpürülür, parmak izi olmuş tv ve aynalar  silinir. Üst baş değişilir. Makinaya çamaşır atılır. Yemeğe girişilir, çocuk mutfakta ısrarla ayağınıza sarılıp ağlar, köfte yoğururken kapı veya telefon çalar, büyük oğlan tuvalleten seslenir. Koridordaki oyuncak kaldırılır oyuncak sepetine atılır. Mutfağa geri dönülür.Ayağınıza sarılan çocuk kaldığı yerden devam eder:) Yemekler pişirilir, çocuklar yedirilip öğle uykusu için yatağa basılır. Uyurlerken komşu matkap çalıştırır, 3-5 ambulans ve 1 itfaiye geçer. Küçüğü ağlar onu tekrar sallarken kapı çalar, telefon çalar, gidilir fişler çekilir. Cep telefonu sessize alınır.  Sallamaya devam edilir.  Tam ayağınızdan bırakıcakken çocukların kurcalayarak ayarladıkları fırın saati ciyaklar. Bir türlü susturulamaz,sigortadan kapatılır:) Koridordaki oyuncak kaldırılır oyuncak sepetine atılır. Çamaşırlar asılır, hazır ayak altında gezen yokken yerler silinir, facebooka bakılır, beğeniler paylaşlar yapılır, bazıları beğenmekten vazgeçilir:) Bloga yazı konur. Bitki çayı almak için mutfağa gidilir. Koridordaki oyuncak kaldırılır oyuncak sepetine atılır. Çocuklardan biri uyanır ağlayıp diğerini uyandırır. İki mızıklayan çocuk annenin ayaklarına sarılıp ağlar, ağlar, ağlar,ağlar, ağğğ..... Cep telefonunda 500 cevapsız arama görülür. Akşam yemeği için mutfağa girilir. Tezgaha yaklaştığınız anda küçüğü yine ayağınıza sarılır ağlar. Balon olan sümükleri yıkanır altı değiştirilir. Koridordaki oyuncak kaldırılır oyuncak sepetine atılır. Akşam olur kapı çalar baba gelir..

Ben: - Hoşgeldin hayatım nasılsın?
Eş: - Çok şükür iyiyim de , yuh yani işe gittim geldim bu oyuncak hala mı koridorun ortasında!!!
...................................
Evet :)) Benim 1 günüm bu şekilde:)) Size çok tanıdık değil mi??

Ha son bişey. Tarife bakmadan önce  Benim için şu linke tıklarmısınız.. http://goo.gl/GOeXN Teşekkür ederim beni sevdiğinizi biliyordum:))





Pazılı Peynirli Poğaça....
Bugünkü tarifimiz yine yeşil yeşil:)) Pazılı peynirli poğaça. Pazıyı ve peyniri el blendrıyla tamamen yok ederek hazırladığım bu poğaça keyifle tüketildi.




Malzeme:

3 yumurta (bir tanesinin sarısı ayrılacak)
250 gr sıvıyağ
1 bardak yoğurt
1,5 çay kaşığı kabartmatozu
1 küçük demet pazı yaprakları
100 gr peynir
Tuz
Susam, çörekotu, ketentohumu (hangisi arzu edilirse)
Alabildiğine un

Yapılışı:
Yoğurt, yumurta, tuz, karbonat, yağ pazı ve peynir hepsi el blendrıyla çekilecek.. Un ilave edilip cevizden biraz büyük parçalar koparılıp yuvarlanacak ve yağlıkağıt serilmiş tepsiye dizilecek. 160 c önceden ısıtılmış fırında pişirilecek..

Afiyet olsun...

26 Şubat 2012 Pazar

Pazılı Köfte ve Havuçlu Bulgur Pilavı...






Pazı içinde bol miktarda demir,magnezyum, A,C,K, E vitaminleri içeren bir besim maddesi, Kışın Çok rahatlıkla bulabileceğimiz bir bitki. Çocukların ıspanağa verdikleri tepkinin aynısını vermeleri muhtemel bir nimet:)))  Köftenin içinde kullandığım pazı kesinlikle köftenin içinde ne koku ne de tat olarak anlaşılmadı.  Üstelik maydonoz lezzeti verdi. Sebze seçen yetişkinler içinde güzel bir alternatif.. İçine kullandığımız karbonat köftemizin pişerken küçülmesine ve sertleşmesine engel oluyor.. Kullanacağınız baharatların seçimi size kalmış..

Pilavımızdaki havuç inanılmaz lezzet verirken havuçlar rondodan çekildiği için en ufak bi göze çarpması söz konusu olmadı.. Velhasıl afiyetle yedik yedirdik.))




Pazılı Köfte



Malzemesi:

Yarım kg kıyma
1 demet pazı
2 dilim ekmek
2 çay kaşığı karbonat
1 soğan
tuz, karabiber,kimyon 
Yarım çaybardağı su

Yapılışı:

Pazıyı çon ince kıyıyoruz, Ekmekleri yarım çaybardağı suyla ıslatıyoruz, soğanı rendeliyoruz ve tüm malzemeyi yoğurup köfteler yapıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek fırınlıyoruz..

.........................................

Havuçlu Bulgur Pilavı


Malzemesi:

1 büyük havuç (rondodan çekilmiş)
1 soğan veya 1 pırasa (arzu edilirse)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı bulgur
1 yemek kaşığı salça
Kaynar su  (Et veya tavuk suyu olabilir)
Tuz


Yapılışı:

Havuçları,soğanı,salçayı yağ ile biraz kavuruyoruz. Yıkadığımız bulgurumuzu ve 1 litreye yakın kaynar suyumuzu ilave edip tuzumuzu atıyoruz. Pilava arzu edilen kıvama gelmesi için kaynar su ilave edebilrisiniz.

Afiyet Olsun...

23 Şubat 2012 Perşembe

Eğlenceli Bir Pasta

rulo pasta



Merhaba. Bugün hem oğlumun hem kızımın doğum günü:) Onlar için dışarıdan hazır pasta almak yerine eğlenceli bi pasta yapmayı düşündüm. Bu pastayı yıllar önce www.halenzeozlem.blogspot.com sayfamda yayınlamıştım.. O zamanlar bunu hazır puding ile yapmıştım Ama artık işin içine çocuklar girince muhallebisini de kendim yapma kararı aldım:)) Çocuklarınız bu sevimli pastaya bayılıcak.


 

Malzeme:


1kg. süt
3 fincan un (silme)
2 fincan şeker
1 paket vanilya(arzu edilirse)
Yarım kaşık margarin(arzu edilirse)
Yarım paket bebe bisküvisi
2 çorba kaşığı Labne veya süzme yoğurt
kivi,muz, frambuaz,şeftali (bu meyveler arzuya göre konabilir)
Ülker Peki rulo pasta

Hazırlanışı:


Bisküvi ve meyveler  hariç tüm malzemeler bir tencerede ağır ateşte dibine tutmayacak şekilde karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince içine vanilya atılır ve ocaktan alınır. 5 dakika mikserle çırpılarak havalandırılır ve az soğutulur.Yoğurt veya Labne eklenir.  İçine doğranmış bisküviler ve doğranmış meyveler atılır.  Diğer taraftan derin bir cam kasenin içine streçfilm serip rulo peki pastaları dilimleyip kasenin içine sıralanır içine muhallebili karışım dökülüp buzlukta bir gün bekletilir. Servis tabağına ters çevirip çıkarılır ve yanlarını kivi ile süslenir. ..

Not: Muhallebisi ve Bebe bisküisi yerine hazır pastaban  ve krem şanti kullanabilirsiniz.. Renklendirmek için çok az gıda boyası katabilirsiniz..



Afiyet olsun..

20 Şubat 2012 Pazartesi

Pazılı Akıtma..




Hamur işleri genelde çocukların sorun çıkarmadıkları yiyeceklerdir. Bu tarifimiz günün her saati yenebilecek bi lezzet. İçinde pazı olduğu halde nötr bi tat. İster peynirle ister reçelle rahatlıkla tüketilebilir:))

Malzemesi:

1,5 su bardağı un
2 su bardağı  süt (ılık)
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı kuru maya
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 avuç kadar doğranmış pazı

Yapılışı:

Pazı hariç tüm malzemeleri çırpıp içine pazıyı katıyoruz. Pazıyı kattıktan sonra el blendrıyla pazının tamamen kaybolmasını sağlıyoruz. Karışımın kapağını kapatıp ılık bir ortamda 1 saat mayalanmasını sağlıyoruz. Daha sonra bir krep tavasına biraz yağ damlatıp kağıt havluyla yağı tavaya yayıyoruz. Birer kepçe dökerek arkalı önlü pişiriyoruz ...

 Tarif için www.lezzetavcisi.net  Nihal hanım'a teşekkür ediyorum..

Afiyet olsun..

Kıymalı Sebzeli Tarhana Çorbası...




Domates çorbasından ayırt etmesi imkansız bir çorba tarifimiz. İçine kattığımız sebzeler ve kıyma tadında en ufak bir farklılık yaratmıyor. küçük bebeklerinde severek yiyeceği sond erece besleyici bir çorba..

Malzeme:

2 Çorba kaşığı kuru tarhana (1 su bardağı süt ile eritilmiş)
Birkaç parça karnıbahar
1 minik havuç
1 minik patates
2 çorba kaşığı kıyma veya 1 tane köfte
1 yemek kaşığı Salça
Tereyağı, Tuz, nane


Yapılışı:

Karnıbahar, havuç ve patatesi  suda haşlıyoruz. Diğer tarafta kıyma tereyağı salça ve nanemizi kavurup haşlanmış malzemelerimizle karıştırıyoruz. Süt içinde erittiğimiz tarhanamızı da karıştırdığımız malzemelerin içine katarak kaynatıyoruz. Çorbanın kıvamını içine kaynar su dökerek inceltebilrisiniz. Hepsi kaynadıktan sonra blendırdan çekiyoruz. Servis yaparken üzerine kaşar rendeleyebilir veya yoğurt koyabilirsiniz..

Not:

 Eğer evde hazırlayıp buzluğa attığınız köfteniz varsa bu pişmiş bir köfte de olabilir onu direk çorbaya atıp blendırlayabilirsiniz.. Sebze olarak da hazırda pişmiş bir sebze yemeğiniz varsa onun içindeki sebzelerden alarak yapabilirsiniz...
Afiyet olsun...

Pırasalı Sucuklu Mini Börekcikler...





Pırasayı sevmeyen var mı ?? :))) Tabii ki var :)) Peki böreği sevmeyen var mı?? Konu börek olunca iş değişir:)) Bu tarifimizde sucuğun kokusu baskın geldiğinden dolayı pırasayı anlayabilen olmadı .. bu tabağın hepsini Hamza ve Ayşe yedi.



Malzeme:

3 yufka
2-3 prasanın beyaz tarafı (ince kıyılmış)
Yarım kahve fincanı kadar rendelenmiş sucuk
Çok az sıvıyağ


Yapılışı:

Küçük bir tavaya yağımızı pırasamızı ve sucuğumuzu alıp diriliğini alana kadar kavuruyoruz. Sucuğunuz fazla tuzluysa tuz katmaya gerek yok. Diğer tarafta yufkalarımızı minik üçgenlere bölüyoruz. Arasına harcımızı koyup yanlardan içeri kıvırdıktan sonra sarıyoruz. Kızgın yağda kızartıyoruz.

Afiyet olsun...

17 Şubat 2012 Cuma

Muzlu Bisküvili Pasta

muzlu çilekli pasta



Muz. Potasyum deposu.. Sevmeyen varmıdır henüz denk gelmedim:)) Hele bu haline hayır diyebilecek bi çocuk tanımıyorum:))


Malzeme:

1kg. süt
3 fincan un (silme)
2 fincan şeker
1 paket vanilya(arzu edilirse)
yarım kaşık margarin(arzu edilirse)
küçük paket bebe bisküvisi
2,5 muz
 
 

Yapılışı:



Bisküvi ve muz hariç tüm malzemeler bir tencerede ağır ateşte dibine tutmayacak şekilde karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince içine vanilya atılır ve ocaktan alınır. 5 dakika mikserle çırpılarak havalandırılır ve az soğutulur. İçine doğranmış bisküviler ve doğranmış muz atılır. Derin bir kaba streç serilerek üzerine dökülür ve biraz daha soğuduktan sonra buzluğa veririlir. donduktan sonra servis tabağına ters çevirilir ve buzdolabının alt kısmına konarak 3 saat bekletilir.

Ben slikon kalıpların içine erittiğim çikolatayı sürüp dolapda dondurdum sonra içine pasta malzemesini koyarak soğuttum. ters çevirince ortaya bu görüntü çıktı..


Afiyet olsun..

16 Şubat 2012 Perşembe

Ispanaklı Köfte ve Patates Yemeği..



Çocukların sevmediği yiyecekleri yemeklere katıştırırken çocuğunuzun yanınızda olmamasına özen gösterin. Çünkü bazı yiyeceklere karşı gösterilen tepkilerin çoğu tamamen önyargıdan oluşuyor. Göz görmezse gönül katlanır sözünden yola çıkarak salçalı yemek yerken sorun çıkarmayan çocuklar için  ıspanağın tamamen kamufle olduğu harika bir tarif.. :)))


Malzeme:

2  yemeklik doğranmış  patates
250 gr kıyma
1 avuç kadar çok ince kıyılmış ıspanak
1 soğan
2 yemek kaşığı salça
Çeyrek çaybardağı Zeytinyağı veya yarım çaybardağı Tereyağı
Tuz,karabiber,kimyon


Yapılışı:

Kıyma, ıspanak, tuz,karabiber ve kimyonu iyice yoğurup minik köfteler yapıyoruz. Tencereye yağımızı soğanlarımızı ve köftelerimizi koyup sadece tencereyi sallayarak köftelerin üzerinin kabuk olmasını sağlıyoruz. daha sonra salçayı, patatesi tencereye alıp kaynar su ilave ediyoruz. Biraz daha tuz ekleyip pişmeye bırakıyoruz.

Afiyet olsun..

15 Şubat 2012 Çarşamba

Karnıbahar Çorbası...



Karnıbahar güzel görüntüsüne rağmen piştiğinde çocukların ve birçok yetişkinin antipatisini kazanmış bi sebze maalesef. Daha Önce pane halini denediğim bu sebzenin çorba halini dün çocuklar severek yedi. Çorbamız kesinlikle karnıbahar tadı vermiyor. İçinde krema olmadığı halde kremamsı bi lezzeti var. Misafirlerinize de ikram edebileceğiniz harika bir sebze çorbası.. Pişman olmayacaksınız.. :)))


Malzeme:

1 minik karnıbahar
1 orta boy havuç
1 minik soğan
1 minik patates (arzu edilirse)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 lt.kaynar su
 tuz

Yapılışı:

Bütün sebzeleri doğrayıp tereyağında birkaç dakika  soteliyoruz.. Kaynarsuyu ve tuzunu ilave edip pişiriyoruz. Sebzeler iyice piştikten sonra el blendırıyla çektiriyoruz. Eğer çorba gözünüze çok yoğun gelirse kaynar su ilave edebilirsiniz.. Ben üzerine keten tohumu serptim. Siz arzu ederseniz kızdırılmış kırmızıbiberli yağ veya kızarmış minik ekmekler kullanabilirsiniz..

Afiyet olsun...
.
.

14 Şubat 2012 Salı

Cevizli Dutlu Kek...





Eskiden çerez dendi mi akla kuruyemiş gelirdi. Şimdi ise akla ilk gelen cipsler şekerler çikolatalar  ve bir yığın katkı maddeli ürünler. Çocuklarınıza kuruyemiş alışkanlığı kazandıramıyorsanız eğer onları en güzel sunum şekli kekler. Dut kurusu ve ceviz kuruyemişler içinde en faydalıları.. Tadında en ufak bi farklılık yok. Dutu ve cevizi rondoda çekip tamamen yok ettiğimiz için damağa gelen pütürlü kısım da ortadan kaldırılıyor. Çok seveceklerine eminim:))

Malzeme:

3 yumurta
2,5 türk kahvesi fincanı şeker
3 t. kahve fincanı un
1 çay bardağı zeytinyağı
1 t.kahve fincanı süt
1,5 çay bardağı dut kurusu (rondoda çekilmiş)
1 çay bardağı ceviz (rondoda çekilmiş)
Yarım çay kaşığı tarçın
kabartma tozu
vanilya


Yapılışı:

Yumurta,şeker ve vanilyayı çırparak köpürtüyoruz diğer malzemeleri katarak bir miktar daha çırpıyoruz ister muffin kağıtlarına isterseniz yağlanmış kek kalıbına dökebilirsiniz. Ben küçük porsiyonlar oluşturmak için muffin kağıtlarına az döktüm. Üzerine arzu ederseniz çikolata damlaları koyabilirsiniz. Önceden 160c de ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

Afiyet olsun..
.




13 Şubat 2012 Pazartesi

Pırasalı Harf Şehriye Çorbası...




Lezzetli bi çorbayla haftaya merhaba.. Pırasanın çorba halini denedik. Evimzide en beğenilen çorbalar listesine girdi.. Geçen akşam içindeki harfler uğruna   2 tabak yiyen Hamza 2. tabak siparişini ''anne kelimelerim bitti harf alabilirmiyim '' diyerek verdi:)) Bu yaşlarda espri yapabildiklerini bilmiyodum:))  Şunu farkettim ki neşeli ortamlar çocukların iştahını açıyor. Eğer yemek esnasında çocuğunuzla güzel eğlenceli sohbetler yaparsanız yemek yerken kesinlikle sorun çıkarmıyorlar. Masal anlatabilir veya sevdiği şeyler hakkında konuşabilirsiniz..

Çorbamızı arpa,tel veyayıldız şehriye ile yapabilir küçük bebeklere de kolaylıkla yedirebilirsiniz..



Malzemesi:

1 çay bardağı harf şehriye (arpa,tel ve yıldız şehriye de olabilir)
1 ince kıyılmış pırasanın beyazı
1,5yemek kaşığı domates salçası
1 litre tavuk veya et suyu. Sade su da olabilir.
1,5 yemek kaşığı tereyağı
Tuz,nane..

Yapılışı:

İnce kıyılmış pırasamızı tereyağında hafifçe kavuruyoruz. İçine salçamızı nanemizi katarak birazdaha kavurup şehriyemizi,suyumuzu,tuzumuzu  katıyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz. Çorba çok koyulaşırsa kaynar su ilave edebilirsiniz.

Afiyet olsun..
.
.


 

10 Şubat 2012 Cuma

Bezelyeli Salyangoz Makarna Mantısı..




Mantı. Türk mutfağının en lezzetli yiyeceklerinden biri. Bir çok çocuk da bizimle aynı fikirdedir eminim. İçine son derece besleyici bezelye katmaya ne dersiniz? Hatta işi kolaylaştırıp salyangoz mantıya doldurma fikri nasıl ama?? :)


Malzeme:

1 paket salyangoz makarna
250 gr kıyma
1 çay bardağı bezelye
1 küçük rendelenmiş  soğan
tuz,karabiber


Yapılışı:

Bir kapta kıyma,soğan, tuz,karabiber ve bezelyeyi yoğuruyoruz. Bezelyelerin iyice ezilmesine özen gösterelim. Daha sonra bu malzemeyi makarnaların içine dolduruyoruz. Bir pilav tenceresine makarnalarımızı koyup üzerine kaynar su ilave ediyoruz. arzu ederseniz suyunuza biraz tuz ve zeytinyağı katabilirsiniz. İster suyunuzu az koyup makarnalara çektirin ister döktüğünüz su fazlaysa makarnaları kevgirle alın. Geniş bir borcama mantımızı alıp üzerine yoğurt veya ketçapla servis yapabilirsiniz.


Afiyet olsun...

 

9 Şubat 2012 Perşembe

Buğdaylı Kereviz Çorbası....




Kerevizin unutkanlığa, yorgunluğa iyi geldiğini duymuş muydunuz? Peki ıspanağın etkisini arttırmak için yanında muhakkak kereviz yenmesi gerektiğini biliyor muydunuz?  Çocuklar kabul etmese de bu zihin açıcı ve demir emilimini sağlayan muhteşem sebze tam çocuklarımıza göre:) Bol bol yiyin ve yedirin..

Malzemesi:

1 çay bardağı buğday
1 küçük kereviz ve biraz  ince kıyılmış kereviz yaprağı
1 su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı un
1 yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
nane
tuz

Yapılışı:

Buğdayı hafif ateşte haşlıyoruz. Akşamdan ıslatmanıza gerek yok. Eğer hafif ateşte kaynatırsanız çabuk yumuşayacaktır. Haşlandıktan sonra içine çok minik doğranmış kerevizleri ve kıyılmış kereviz yapraklarını atıyoruz ve biraz daha haşlıyoruz. Diğer tarafta yoğurt,yumurta,unu çırpıyoruz ve haşlanan malzemelerimize katıyoruz ve çırpma teliyle iyice çırpıyoruz. Bir cezvede tereyağı ve naneyi kızdırıp çorbamıza döküyoruz. Biraz daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp tuzunu atıyoruz.. Tuzunu en sona bırakıyoruz..

Not: Buğday yerine piriniç, yarma, bulgur veya şehriye kullanabilirsiniz..


Afiyet olsun..

8 Şubat 2012 Çarşamba

Tahinli, Pekmezli,Tarçınlı, Soslu Kek

tahin pekmezli kek



Bu soğuk kış günlerinde okula giden çocuklar için bi enerji bombası. Tahin pekmezi ekmek üstü yiyemeyenler için ideal. Aman siz bu harika lezzete kendinizi kaptırıp hepsini yemeyin:)) Unutmayın biz bunları çocuklara yapıyoruz:)


Malzeme:


4 yumurta
4 Kahve fincanı şeker
4 Kahve fincanı un
1 paket vanilya
1 kabartma tozu
Yarım kahve fincanı tahin

Not: herhangi bir pandispanya hamuruyla da yapabilirsiniz

Sos için:


2 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı pekmez
1 paket krema
Yarım çay kaşığı tarçın
Toz ceviz


Yapılışı:


Yumurta,şeker ve vanilyayı çırparak köpük haline getiriyoruz ve içine unu daha sonra tahini katarak  bir kaç dakika daha mikserliyoruz. yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökerek önceden ısıtılmış 160 derecedeki fırında  üzeri çok hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. 


Diğer tarafta bir teflon tavada şekeri eritip karamelize hale getiriyoruz, içine kremayı ve tarçını  katarak kaynatıyoruz. tahin rengine geldiğinde indirip içine pekmezi  katıyoruz.. pandispanyamızı küçük karelere bölüyoruz ve arasına sosunu sürmek üzere tekrar enlemesine kesiyoruz. Sosu sürdükten sonra katları kapatıyoruz ve en son artan sosu minik keklerin üzerinde gezdiriyoruz. Cevizi ister arasına ister üzerine dökebilirsiniz.

Afiyet olsun..





7 Şubat 2012 Salı

Sebzeli Omlet Böreği ...

kahvaltı omlet



Bazı evlerde en zor öğün kahvaltıdır. Bizim evdeki gibi:) Hamza ne haşlanmış yumurta yer ne peynir ne de zeytin . Geriye ne kaldı.. Hani çok keyifli bi anına denk gelirsek belki bir iki çatal omlet yer. Beyimizin eşref saatine denk gelmek çok fazla nasip olmadı bize:)

Bunu Hamza yuvadayken denedim. Nasıl hazırladığımı görmemesi iyi oldu. Çünkü içinde peynir var:) Adı omlet olsa da her öğünde rahatlıkla yenebilecek çok lezzetli bir tarif. İçinde nerdeyse yok yok. Atom omlet diyelim biz buna:))

Malzemesi:


3 yumurta
3 dilim küp doğranmış bayat ekmek
yarım çay bardağı kaşar peyniri
1 haşlanmış küp doğranmış patates
1 haşlanmış küp doğranmış havuç
1 minik sosis
1 ince kıyılmış pırasa (az yağda hafif kavrulmuş)
3-4 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
tuz.

Yapılışı:


Tüm malzemeleri derin bir kapta iyice karıştırıyoruz. Genişçe bir teflon tavayı çok hafif yağlayıp kızdırıyoruz ve tüm malzemeyi döküp spatula yardımıyla iyice yayıyoruz. Altı kabuklaşınca bi tabak yardımıyla ters çevirip diğer tarafını kızartıyoruz.

Afiyet olsun...






6 Şubat 2012 Pazartesi

Ispanaklı Havuçlu Patatesli Vitaminli Kurabiye...




Her annenin muzdarip olduğu konulardan biri şudur: Anne konsantre olmuş iş yapmaya çalışırken evin küçüğü ayaklarına sarılıp ağlar:)) Gözünüzün önüne geldi dimi:) Evet kurabiyelerin tuhaf şekillerinden de anlaşıldığı üzere biz bugün öyleydik:))Siz bunu sakin bir gününüzde deneyin:)

Çocukların en sevdiği öğün muhakkak ki ikindi kahvaltısıdır. Benim de bugünkü cin fikir çalışmam kurabiye üzerine oldu. Konu çocuklar olunca herşeyi ikinci kez gözden geçirmek gerekebiliyor.  Kurabiyelerin çoğu genelde margarinle yapılırken ben bu tarifimde tereyağı ve zeytinyağı  kullanmaya özen gösterdim. Ve yine içine minik insanların yüzüne  bile bakmadıkları sebzelerden kullandım.Ispanak ve havuç maalesef kurabiyemize keskin bir yeşil ve kırmızı renk vermedi, içine gıda boyası kullanmaya da benim gözlüm razı gelmedi. Arzu ederseniz biraz tatlı toz kırmızı biber katabilirsiniz.




Malzeme:

125 gr. Tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sirke
1tatlı kaşığı tuz
1 kabartma tozu
alabildiğine un
2 tatlı kaşığı kakao (katmayabilirsiniz)
arzu ederseniz ceviz

Son derece nötr bi kurabiye . arzu ederseniz üzerine piştikten sonra pudra şekeri serpebilrisiniz.. ya da şekeri hamurun içine biraz fazla katabilrisiniz..
sebzeler:
1 avuç kadar haşlanmış suyu sıkılmış çok ince kıyılmış ıspanak
1 haşlanmış püre haline getirilmiş küçük havuç
1 haşlanmış püre haline getirilmiş minik patates
2 tatlı kaşığı kakao


Yapılışı:

Hamur malzemesini yoğurup 4 parçaya ayırıyoruz.Birine ıspanağı, birine havucu, birine patatesi diğerine kakaoyu karıştırıp istediğimiz şekli veriyoruz. 170 derece fırında pembelesinceye kadar pişiriyoruz..

Afiyet olsun...

5 Şubat 2012 Pazar

Karnıbahar Pane...





Karnıbahar, çocuklara nasıl yedirileceği muamma bir sebze. Yemeklerin çorba halini küçük çocuklar sorun çıkarmadan yese de 4 yaşa hitab eden genelde çatalla yenilebilir halidir. Mutfağa girip 4 yaşın kalbini kazanmak için çalışmalara başladım. Herhalde karnıbaharın bu halini daha önce deneyen çıkmamıştır:)) Yemesi çok keyifli bir karnıbahar kızartması...



Malzemesi:

1 küçük karnıbahar
1 orta boy havuç
1 küçük patates
1 çaybardağı kaşar peyniri
1 minik soğan
tuz
Ayçiçek yağı

Panesi için:

2 yumurta
2-3 yemek kaşığı un
Yarım bardak soda
çok az tuz
Galeta unu


Yapılışı:

Karnıbahar, havuç ve patatesi haşlıyoruz. Suyunu süzüp çok ezmeden püre haline getiriyoruz. içine kaşar peynirini tuzunu katıyoruz. Ayrı bir tavada soğanları ince doğrayıp çok az yağda diriliğini alıyoruz ve sebze karışımımıza karıştırıyoruz.. Şimdi geliyoruz işin biraz el oyalayan kısmına. Evde bulununan minik kurabiye kalıpları işinizi görecektir. Bir tepsiye yağlı kağıt serip sebze karışımını kalıpların içine kaşıkla bastırıyoruz. Çok kalın olmaması için özen gösterin kalıbın tamamını doldurmayın. Sonra tepsiyi buzluğa verip donduruyoruz.  







Ayrı bir kapta pane  malzemesini galeta unu hariç çatalla çırparak boza kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Donan karnıbaharlarımızı bu sosa daha sonra galeta ununa bulayıp  kızgın yağa atıp kızartıyoruz.. Üzerine yoğurt ile servis yapabilrsiniz..


Afiyet olsun....
.
.
.



4 Şubat 2012 Cumartesi

Ispanaklı Makarna...



Ispanağın makarna hali:))  Bugün hazırladığım bu makarnayı arkadaşımın oğlu Hamza'nın arkadaşı Doruk'ta severek yedi. Böylelikle makarnamız  Hamza, Doruk ve Ayşe jurisinden başarıyla geçti:)) bana ''bizimlesin'' dediler:))

Malzeme:

 1 su bardağı rondodan çekilmiş ıspanak (içine çok az krema veya süt katarak daha da ince çekebilrisiniz)
1 paket makarna
Tereyağı, tuz.

Yapılışı:

Makarnamızı haşlayıp süzüyoruz. O süzgeçte beklerken tencereye biraz tereyağı ve ıspanakları koyup diriliği ve çiğ kokusu gidene kadar pişiriyoruz ve içine makarnayı ilave ediyoruz. tuzunu da katarak biraz daha ocakta tutuyoruz ve yemyeşil makarnamız hazır..

Afiyet olsun..

3 Şubat 2012 Cuma

Pırasalı mücver.. Nam-ı Diğer yedi cüce böreği:))




Çocuklara yedirilmesi en zor bir diğer besin. Bir çok yetişkin de ağzına sürmez maalesef. Pişirme seçeneği kısıtlı sebzelerden biri olarak en güzel hali mücver halidir..  Bence:))) Hamza bey az önce 4 taneyi yoğurt eşliğinde hüpletti bile:)))

Neden yedi cüce böreği:) Hamza son bir haftadır kuzeninin kendisine hediye ettiği Pamuk prenses ve yedi cüceler'in 2 boyutlu kitabını elinden bir türlü düşürmedi. O bana ''anne bu kitabı okurmusun'' diyerek peşimde gezerken ben çocuklara  ne yedirsem acaba derdindeydim:)) Sen şimdi bekle sana yedi cüce böreği pişiriyorum diyerek ısrarlarına mola verdik çok şükür:)) Allah biliyo ya yemek yapmasam da okumaya niyetim yoktu :)))








Malzeme:

1 sap iri pırasa (beyaz kısmı)
1 orta boy patates
1 orta boy havuç
3-4 yemek kaşığı un
2 yumurta
tuz,nane

kızartmak için 1 su bardağı ayçiçek yağı


Yapılışı:

Sebzeleri rondodan gerçirip bir kaba alıyoruz. Sıkmanıza gerek yok içinde kabak olmadığı için sulanmıyor. İçine diğer malzemeleri ekliyoruz. geniş  bir tavada ayçiçek yağı kızdırıyoruz ve bir kaşık yardımıyla tavanın muhtelif yerlerine karışımdan döküyoruz. kaşıkla biraz üzerine bastırarak yassılaştırıyoruz. Maşayla çevirip diğer tarafını da kızarttıktan sonra havlu peçete üzerine alıp yağını çektiriyoruz..  Servis önerisi olarak yaz mevsiminde yanına cacık tavsiye ederim. kışın yoğurtla servis yapın..

Afiyet olsun

Çocuklara sevmedikleri besinleri yedirmenin yolları....

Çok şükür kızım Ayşe'de böyle sorunlar yaşamıyoruz ama abisi Hamza'ya yemek yedirmek büyük görev ve bu görevi üstlenecek bi babayiğit henüz çıkmadı:))) Peyniri kesinlikle ağzına sürmüyor. Sebze yine aynı şekilde. Et ürünlerini de tükettiği söylenemez. Ama ben hepsini bi şekilde yediriyorum ona. Nasıl mı? Siz de önerdiğim bu yöntemleri deneyin.. İşe yaracağına eminim. Pes etmek yok:)

  •  Peyniri Tostta, Pizzada, Omlette(yumurtayı çırparken içine katarak), Börekde, Poğaçanın yoğurduğunuz hamuruna katarak, üzerinde veya içinde erimiş kaşar bulunan beşamel soslu graten tarzı yemekler hazırlayak, salatanın içine çok ince rendeleyerek, çorbaların içine rendeleyerek.
  •  
     
  • Sebzeler muhakkak tencere yemeği olarak yenmek zorunda değil. Sebzenin çorba, makarna, fırın yemeği, börek içi, mücver ve salata hallerini de deneyebilirsiniz. muhakkak birine hayır demeyecektir. Mücver kızartma tarzı olduğu için çocuklar severek tüketiyor.
  •  
     
  •  Yumurtayı haşlanmış olarak yedirmeye çalışırız hep tabi ki şart değil. Krep olarak, omlet olarak, menemen olarak, çılbır olarak, ekmeği yumurtaya bulayıp kızartarak, çorbanın terbiyesini yumurtayla yaparak, yine bol malzemeli bir salatanın içine minik doğrayarak yedirebilrisiniz. 
  •  
     
  •  Et,tavuk,balık ürünlerini tüketmenin en kolayı köfte yapmaktır. hatta içine biraz da sebze katarak yoğurduğunuzda demeyin gitsin:) Köfte yemedikleri durumlarda galete unu ve yumurtaya bulayarak hazırladığınız şinitzel ve nuggetl'ar çok hoşlarına gidecek.
  •  
     
  • Bakliyatları Çorba, köfte, salata ve hatta tatlılara katabilrisiniz. Eğer çocuğunuz aşure seviyosa şansınız yüksek:) Bol soslu bir karışık salataya nohut fasulye,buğday, bulgur gibi bakliyatlar atabilirsiniz..
 
  • Çorbaların içine normal ekmek yerine minik doğradığınız ve hafifçe yağda  kızarttığınız ekmeklerden atarsanız çocuklarınız o ekmeği yeme aşkına çorbayı bitiriyorlar. Denendi:))
  • Yemekleriniz veya çorbanız için soğan kavurmanız gerekiyorsa soğan yerine pırasa kullanabilirsiniz. 
  •  
     
    Her yemeğin çorba, salata, köfte, makarna hali olabilir.. Bahsettiğim ürünlerle ilgili tariflerimi denedikçe sizlerle paylaşacağım..
    Bol besinli günler:)))

Kremalı Ispanak Keki..


Hepimiz ıspanağın muhteşem bir demir deposu olduğunu düşünürüz. Oysa Dr İbrahim Saraçoğlu'na göre ıspanakda sadece maydanozdaki kadar demir var:)) Çocukların  en nefret ettiği bu besini yedirirken annelerin ne çektiğini bi Allah bilir daha da başkası bilmez:) İlla o kıymalı ıspanak bitecek.. Buna dur demenin vakti geldi. Sebze yemekleri ille salçalı tuzlu tüketilecek diye bi kanun yok. Kremalı çikolata soslu ıspanak kekini çocuklarınıza uzaylı yeşil pasta olarak sunmak bayağı eğlenceli olacak.. Not: Ispanaktan nefret eden yerken öğüren oğlum 4 yaşındaki Hamza bu pastaya bayıldı:)






Malzemesi:

3 Yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
4 kahve fincanı un
2 kahve fincanı süt
100gr.tereyağı
100 gr zeytinyağı
1 su bardağından biraz fazla ıspanak (rondodan çekilmiş)
vanilya
kabartma tozu 

Kreması :

2 su bardağı süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tereyağı
Vanilya

Üzeri için erimiş çikolata veya çikolata sosu..

Yapılışı:

Şeker,yumurta ve vanilyayı mikserle köpürtüyoruz. İçine diğer tüm malzemeleri katıp 3-4 dakika daha çırpıp ister yuvarlar ister dikdörtgen kalıba döküyoruz. 160 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirip çıkardıktan sonra ortadan ikiye kesiyoruz.

Diğer tarafta tereyağı ve vanilya hariç tüm malzemeyi bi kapta pişirip ocaktan aldıktan sonra içine yağını ve vanilyasını katıp mikserle çok hafif çırpıyoruz. Çok çırpmayın sulanmasın.kekin arasına sürüyoruz. krema malzemesi fazla gelirse kekin en üst katında da sürebilirsiniz.  En üste çikolata sosunu da döküp buzdolabına kaldırıyoruz..

Not: Ispanağı kendinize ait bir kek hamurunun içine katarak da kullanabilirsiniz..

Afiyet olsun...






2 Şubat 2012 Perşembe

Brokoli ve Bezelyeli Mercimek Çorbası





Bir türlü sebze yediremediğimiz çocuklara alternatif bir çorba. Mercimek çorbasına genelde çocuklar burun kıvırmaz. Mercimek içine ne katarsanız genelde kendisine yakıştıran bi çorbadır. Brokoli -bezelye ve pırasayı bu şekilde çorba halinde yedirebilirsiniz. Sebze yemeyen yetişkinler içinde çok lezzetli bir çorbadır. Ve güzel tarafı içinde ne olduğu kesinlikle anlaşılmıyor:)))


Malzemesi:

1 çay bardağı kırmızı mercimek
2-3 buket brokoli
2 çorba kaşığı bezelye
1 havuç
1 soğan (pırasa da olabilir)
1 yemek kaşığı Salça
Nane
Zeytinyağı
Tuz
kaynar su

Yapılışı:

Mercimeğimizi yıkayıp tencereye alıyoruz içine brokoli bezelye ve doğranmış havucu kaynar su ilave ederek haşlıyoruz. ayrı bir kapta yağımızı soğanlarımızı  ve salçamızı  kavurup içne nanemizi atıp altını kapatıyoruz ve pişmekte olan mercimekli karışıma ekliyoruz. Tuzumuzu ilave edip pişiriyoruz. En son hepsini el blendrından geçirip pütürsüz hale getiriyoruz.

Kuru Fasulye Şekeri :)))



Çocuklara Kuru fasulye yedirmek hiç bu kadar keyifli olmamıştı diyeceğiniz harika bir tarif. Herzaman evde bulunan malzemelerden yapılan harika bir tatlı. Bırakın çocuğunuzu yetişkinler bile içinde ne olduğunu anlamayacak... :)) Diğer blogumda bu tarifi yazmıştım..

Malzemesi:

1 Su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı dövülmüş fındık ceviz karışımı
1 subardağından biraz fazla toz şeker
1 kabartma tozu
3 yumurta
130 gr. margarin

Evde varsa içine biraz kestane şekeri ve petibör bisküi de katabilrisiniz..

Yapılışı:

Şeker ve yumurtayı çırpıp  içine fasulye, ceviz fındık karışımı ve  kabartma tozu ilave ediyoruz. Yağlanmış  çok yayvan olmayan tepsiye döküp  önceden ısıtılmış 160 derecede yaklaşık bir saate yakın fırınlıyoruz. Fırından çıkarınca elimize ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve minik kek kapsullerine koyarak üzerine benmari usulu eritilmiş çikolata döküyoruz. İsterseniz şekerlerinizi komple çikolataya bandırarak kapsüllere koyabilirsiniz.

Afiyet olsun..

Bıyıklı Köfte.. :)






Köfte makarnaya hangi çocuk hayır der ki.. İşi eğlenceli hale getirmeye ne dersiniz.. Özellikle makarna yerken çatal kullanmaya zorlanan çocuklar için ideal. Hem lezzetli hem de aletsiz rahatlıkla yenebiliyor. Benim 2 yaşındaki kızım Ayşe bu tarife bayılıyor.




Malzemesi:

Çubuk makarna
250 gr. Kıyma
Birkaç dal Maydonoz
Sarımsak veya soğan
Tuz ,karabiber,kimyon

Arzu ettiğiniz ve evde severek tükettiğiniz her hangi bi köfte karışımı da olabilir. Hatta dilimlenmiş sosis bile olabilir. makarnaları dilimlenmiş sosislere saplayarak da değişik bi sunum elde edebilrisiniz.



Cevizden biraz küçük hazırladığımız mini  köfteleri öncesinde tavada biraz yağ ile kızartalım. tamamen pişmesine gerek yok sadece makarnaları saplamak rahat olsun diye biraz üzerinde kabuk oluşturucağız. Sonra 3 e kırdığımız spagetti çubuklarını bu minik köftelere saplayıp pilav tenceresine diziyoruz. üzerine biraz kaynar su tuz ve sıvıyağ gezidirp kısık ateşte kapağını kapatıp pişiriyoruz. Suyunu tamamen çektikten sonra köfteleri biraz karamelleştirmek isterseniz eğer tencereye biraz sıvıyağ veya tereyağı koyup köfteleri biraz daha ocakta tutuyoruz.

Afiyet olsun..