20 Kasım 2012 Salı

Kızarmış Mercimek Köftesi..

 
 
 
 
Kırmızı mercimeği hiç bu şekilde gördünüz mü?? Çorbası ve soğuk meze köftesi dışında nerdeyse hiç bi şekle girmeyen bu faydalı bakliyatımızı artık çocuklarımıza keyifle yedirmenin en güzel yolu bu kızarmış mercimek köftesi. Aslında sadece çocuklara değil biz yetişkinlere de harika bir aperatif. Günün her saatinde yenebilen ve misafir sofralarınızda ikram edebileceğiniz bir lezzet..
 
Malzemesi
 
1 su bardağı kırmızı mercimek (iyice yıkanmış)
1 su bardağı ince bulgur
250 gr kıyma
4 yemek kaşığı irmik
1 rende soğan
Tuz, Tatlı toz kırmızı biber
2 yemek kaşığı un
 
Hazırlanışı:
 

Mercimeğimizi yıkayıp bir tencereye alıyoruz üzerine 2-3 su bardağı su koyup iyice pişiriyoruz. Ilınmaya bırakıyoruz. Sonra tüm malzemeyi içine katıp iyice yoğuruyoruz. Elimizle yassı köfte şekli vererek kızgın yağda kızartıyoruz. Malzeme fazla gelirse köfte haline getirdikten sonra tepsiye dizip buzluğa koyun. donduktan sonra poşetleyip buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta eklemek istiyorum. Mercimeği çok az suda haşlayın suyunu çektikçe azar azar kaynar su ilave edin. Dikkat edin çorba gibi çok çok sulu olmasın. Bulguru mercimek çok sıcakken değil çok az ılınmışken koyun. Mercimek çok soğuk da olmasın yoksa bulgur içinde demlenemez sert kalır. Ve son olarak muhakkak kızgın yağda kızartın..
 
Afiyet olsun..
 
 

5 yorum:

Gurme Şirine dedi ki...

çok lezzetli görünüyor...
ellerinize sağlık...

Calibe'nin Mutfağı dedi ki...

Harika bir tarif mutlaka yapmayi düsünüyorum..
Sevgiler
Cali

kış güneşi dedi ki...

çok ilginç işte yeni bir tarif ve değişik elinize sağlık

NasılAnne dedi ki...

Denemeye değer, ilginc bir fikirmis. Dünden beri "anne köppe yapalıım" diye pesimde dolanan kücük ogluma pisireyim bugün, tesekkurler :)

YeMeK vAkTi dedi ki...

Yeşil mercimek köftesi yaptıydımda kırmızıdan yapmadım hacım sen bi yapıp yollayıver:) Favori bloglarınada girememişiz zaten üzüntü ve keder ile ayrılıyorum blogtan ühüüh bööğğüüü :)